Kossuth téri gondolatok

Kossuth téri gondolatok

Gondolatok egy levélpárbaj kapcsán

2017. július 04. - id. Antal Péter

Legújabb századunkban újfajta párbaj született: a gondolatok párbaja. Ez is egy levezetési formája a rajtunk esett sérelmeknek. Ezzel is lehet sebeket, sőt talán súlyos sebeket is ejteni. De talán el lehet vele azt is érni, hogy a felek megenyhülve elégtételt kapjanak sérelmeikért. A párbajnak, így a levélpárbajnak is vannak szabályai:

  1. A kihívónak, és akinek arcába vágták a kesztyűt fel kell vennie a harcot. A párbaj csak úriemberek között bonyolódhat. Azaz olyan emberek között, akinek van emelkedett stílusa, képes érvelni, van mondandója, s azt képes szavakba önteni.
  2. Nem lehet elhagynia egyik félnek sem a harcmezőt, amíg a tisztán artikulált bocsánatkérések le nem íródnak.
  3. Minden felvetett, pontokba szedett gondolatra válaszolni kell.
  4. A felvetett és a megválaszolt gondolatoknak is a párbajt kiváltó cselekedetekre és azok okaira, körülményeire valamint azok összefüggéseinek megvilágítására kell irányulnia. Kerülni kell a párbajban résztvevő személyek minősítését, ezt a párbajban résztvevőként meghívott segédek moderálják.
  5. A segédek szerepe hogy a gondolatpárbaj tisztaságát ellenőrizzék, a kapott sebeket bekötözzék.
  6. A gondolatpárbaj lehet nyilvános és zártkörű. Erről a felek döntenek.
  7. A nyilvános párbajban csak a párbajozó felek írhatnak. Ez természetesen generálhat újabb párbajokat is.

A szabályok természetesen bővülhetnek. Hogy mennyire fontosak a szabályok azt jelen korunk tükrözi a legjobban. A gyáva fél, aki nem meri a kesztyűt felvenni, egyszerűen leantiszemitázza, lerasszistázza ellenfelét, majd bevonul a rendőr kordon mögé. Addig feszítve ezzel a húrt ameddig az el nem pattan, s akkor igazolva látja önmagát. A kör ezzel bezárul.

 

 

                                                                                                                       Antal Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://antal-peter.blog.hu/api/trackback/id/tr2812641909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása